1 Ağustos 2017 Salı

ANNATTO (ANETTO) BİTKİSİNİN FAYDALARI

Evet, pek çoğumuz hala bu nadide ve değerli bitkiyi duymadı. Nedir bu Annatto?
Annatto, ya da ülkemizde bilinen adıyla Anetto bitkisi, Orta ve Güney Amerika bölgesinde yetişen, dikensi bir dış yüzeye sahip, içerisinde doğadaki en değerli doğal E vitaminini ve tocotrienolleri (hurma ve soya yağı, pirinç kepeği, arpa, çavdar ve buğday embriyosunda bol bulunan, E vitamini etkisi gösteren, alfa, beta, gama ve delta çeşitleri olan yan zincirleri doymamış bileşikler) barındıran mucizevi bir bitkidir. Ayrıca yüksek miktarda C vitamini de barındırmaktadır.
Yoğun olarak kırmızımsı bir rengi olan Annatto çekirdekleri, günümüzde toz halinde çok çeşitli dermatolojik ve dermakozmetik / kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. Ayrıca, gıda sektöründe de toz halinde gıda boyaları ve baharatlarda, soslarda kullanılan değerli bir organik içeriktir.
Peki, bu değerli ve eşsiz bitki, bizlerin sağlığına nasıl faydalar katıyor, gelin birlikte inceleyelim.

KANSER
Kanserli hücrelerin baş düşmanı antioksidanlardır. Biriken toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması konusunda mucizevi etkileri vardır. Yapılan klinik çalışmalarda görülen, Annatto, içerdiği yüksek antioksidanlar ve Norbixin sayesinde, kanserli hücrelerin yayılmasını engelleme konusunda muhteşem birer savaşçıdır.

CİLT HASARLARI
Antioksidan yapısı ile, yıpranmış, yorulmuş ve yaşlanmış ciltte hızlı ve etkili bir onarıcı ajandır. Pek çok kaliteli cilt bakım ürünlerinde bulunmasının en önemli nedeni de budur. Kırışıklıklar, güneş yanıkları ve hasarları, cilt lekeleri, yıpranmış, kurumuş ve yorgun cildin onarımı, akne (sivilce) sorunları gibi ciltle ilgili hemen hemen tüm problemlerde içeriden dışarıya doğru etki ederek onarım ve bakım yapmaktadır.

BEL SOĞUKLUĞU (GONORRHEA) TEDAVİSİ
Annatto bitkisinin belki de en hayret verici etkisi, bel soğukluğu rahatsızlığının küründe olumlu etkileridir. International Journal of Pharmacy and Biomedical Research (Uluslararası Ecza ve Biyomedikal Araştırma Bülteni) ün 2014 yılında yaptığı yayında, topikal ve oral olarak uygulanan Annatto kürünün, bel soğukluğu rahatsızlığında iyileştirici etkileri açıklanmıştır.

GÖRME BOZUKLUKLARI VE GÖZ SAĞLIĞI
Yapılan araştırmalarda, Annatto bitkisindeki kırmızı renk pigmentlerinin yüksek oranda karoten (carotenoid) içermesinden kaynaklandığı açıklanmış. Bu anlamda bilinen en yüksek karoten içerikli turuncu renk havuçtan bile çok daha etkili biçimde göz sağlığına olumlu katkıları olduğu belirtiliyor. Özellikle katarakt risklerinde olumlu etkileri saptanmış.

KEMİK SAĞLIĞI
Bir bitkiden beklenmeyecek derecede yüksek oranda kalsiyum içeriği ile bilim dünyasını şaşırtan bir bitki Annatto. Kırıklar, kemik zayıflığı, kemik erimesi ve yaşa bağlı kemik hastalıklarında depolardaki kalsiyumun azalmasını engelleyerek kalsiyum takviyesi sağladığı da kanıtlanmış.

SİNDİRİM SORUNLARI
Yüksek lifli yapısı sayesinde hazımsızlık ve sindirim sorunları konusunda da etkili bir bitki Annatto.

GEBELİK VE DOĞUM KUSURLARI
İçeriğindeki folik asit sayesinde, bebeğin sağlıklı bir şekilde ana karnında gelişmesini sağlayan zengin bir forma sahip. Uzun zamandır gebeliğin olmazsa olmazı folik asit bilinci ülkemizde de yüksek düzeye ulaştı. Tüm dünyada, hamilelik kararı alan bayanlar, doktorlarının tavsiyesi ile gebelikten 3 ay evvel folik asit takviyesine başlıyorlar. Bu anlamda, Annatto da oldukça yeterli bir organik alternatif. (Kullanmadan evvel doktorunuza danışınız)

KARIN AĞRISI
Soğuk algınlığı veya benzer durumlar sonucu yaşanan karın ağrılarında, krampları rahatlatan, ağrıları dindiren bir yapısı buluyor. Çayı demlenebilir ya da sıcak bir içeceğe eklenerek tüketilebilir.

Bunca faydası bulunan bu nadide ve güçlü lokman hekim ile nasıl tanışabiliriz ve hayatımıza dahil edebiliriz? Bu soruyu sorduğunuzu duyar gibiyim.
Ülkemizde yetişmemesi nedeni ile, aktarlardan kolay temin edilebilen bir bitki değil, ne yazık ki. Eczanelerden de bildiğiniz üzere sentetik türevlerini içeren ilaçlarla temin edilebilir. Fakat, ilaç formları hiçbir zaman doğalının yerini tutamayacak ve yan etkiler yaratabilecek.
Amerika'da yaşayan akraba ve yakınlarınız varsa, mutfağınızda yemeklere katabileceğiniz öğütülmüş toz baharat formunu onlardan yollamasını rica edebilirsiniz. Ya da, benim kullandığım  %100 doğal gıda takviyelerinden edinebilirsiniz. Bu takviyelerin Türkiye'de de deposu var ve bakanlık onayları, helal sertifikaları ve tüm belgeleri mevcut.
Özellikle Omega3 kullanan dostlara önerim, organik balık yağlarının uzun süre aynı tazelikte korunabilmesi, bio yararlılığının %80 lerin üzerinde olabilmesi için muhakkak içeriğinde kaliteli E vitamini barındıran bir marka kullanılmalarıdır. Kullandığım üçlü gıda takviyesi ürünlerinden biri Omega3 kapsülü ve içeriğindeki doğal E vitamini Annatto bitkisinden elde edilmekle birlikte, yağda çözünen D ve A vitaminlerini de barındırmaktadır. Yani bir taşla 4 kuş vuruyorum :)
Şimdi fiyat konusunda sorularınız olacaktır, ki hemen söyleyeyim, ezcanelerden alabileceğiniz DHA EPA değeri yüksek, vitamin destekli herhangi bir Omega3 için ödeyeceğiniz bedelin belki de 4'te 1'i ne ürünü edinebilirsiniz. İncelemek isterseniz BURAYI tıklayabilirsiniz. Ayrıca sorularınız olursa yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.
Sağlık mühim. Kaybetmek istemeyeceğimiz tek varlığımız ve servetimiz. Tüm dünyada başlayan bir sağlık trendi var, biliyorsunuz. HASTALANMAMA TRENDİ. Bunun yolu da, toprağın artık veremediği değerli bileşenleri süper gıda takviyelerinden (%100 doğal olan, mümkünse SIVI formda) sağlamak.
Bitkileri tanımaya, kıymetlerini anlamaya ve hayatlarımıza nasıl bilinçli bir şekilde dahil edebileceğimize yönelik yazılarıma dönem dönem yenilerini ekleyeceğim canlar.
Şimdilik hoşçakalın, sağlığınıza dikkat edin ve birbirinizi sevin :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder